Kolbász a húslevesben, ponty minden mennyiségben: hagyományos karácsonyi menük Ausztriában
2014. December 24. 14:25
|
|
Bécs, Ausztria, Burgenland, Tirol, ünnepi vacsorák, Vorarlberg, Salzburg, Felső-Ausztria, Karintia, Steiermark, Alsó-Ausztria, karácsonyi menük, kultúra,
A hagyományos ünnepi vacsorákról a We are Austria portál készített összeállítást.
Vorarlberg
Ausztria nyugati részén a kolbász mindent visz: a tartományban a borjúkolbász savanyú káposzta páros a tradionális étel Szenteste - az utóbbi kiváltható olasz majonézes salátával. Karácsony napján pedig elterjedt a fondü és a racklett.
Tirol
A tiroliak szeretik a változatosságot, írja a portál, ezért az alapnak számító kolbász rendben van, de kell mellé egy és más. Például leves virslikarikákkal, utána jöhet a véres hurka vagy inkább kolbász helyi változata. (A receptet elolvasva meglehetõsen messze van a magyar verziótól, amely alapvetõen rizzsel készül, az osztrákok fejhúst és finomra darált bõrkét használnak alapnak, ehhez jön a vér.) A menübe kerülhet sertéssült, hidegtál - utóbbi rengeteg finomságot tartalmaz.
Salzburg
A szûkszavú leírás nem volt elég, ezért utána kellett járnunk. Tehát: a tartományban az ünnepi leves egy nagyon erõs húsleves marhalábszárból, amelyet frankfurti virslivel gazdagítanak a fõtt hús és a metélt tészta mellett. További tradicionális étel a Mettenwürstel, amirõl annyit sikerült kideríteni, hogy virslihez hasonló fehér kolbász, amelyet kizárólag Karácsonykor és kisebb mennyiségben Szilveszterkor készítenek. Az 1800-as években az éjféli mise után fõzték meg az erõs húslevesben, mostanra már a vacsoránál kínálják - a levessel együtt vagy akár külön.
A Mettenürstel (a fehér) a hagyományos húslevesben - csak ünnepi idõszakban készül a virslihez hasonló felvágott
Felsõ-Ausztria
Rántott ponty az egyik klasszikus itt, de a sült kolbász (burgonyasalátával és savanyú káposztával) is gyakran kerül az ünnepi asztalra. Desszertnek dióval és más finomságokkal töltött sült almát kínálnak. Éjféli mise után jön a Schnittlsuppe, ami kenyérleves, fõtt hússal és Mettenwürstellel gazdagítva.
A sült alma ínycsiklandó ünnepi desszert fotó: We are Austria
Karintia
A kolbász itt is mindent visz, itt a füstölt verzió az ünnepi asztal fõszereplõje, savanyú káposztával és barna kenyérrel. A sütemények között felfedeztük a magyar bejgli helyi verzióját, a képen dióval, amúgy készül mákos-mazsolás verzióval is.
Karintiai Reindling: kicsit kuglóf, kicsit kalács, kicsit bejgli Fotó: We are Austria
Steiermark
Általában ponty kerül az ünnepi asztalokra, de sok helyen még a hagyományosnak számító kolbász sem hiányzik.
Alsó-Ausztria és Bécs
Ami nyugati tartományokban a kolbász, az a fõvárosban és környékén az a hal: ponty (illetve már források szerint egyre többször lazac) az ünnepi menü. A halakat a lehetõ legtöbb verzióban készítik el: filézett formában, levesnek, de még kocsonyának is.
Burgenland
Ausztria keleti részen igazi ínyencségek kerülnek a karácsonyi menübe: fõtt hús (táfelspicc) almaszósszal, sült liba vöröskáposztával, ponty sült burgonyával és tartármártással - azaz még érzõdnek az osztrák hagyományok, de már a Közép-európai hatás is megjelenik.
Címkék
Ausztriai munka, állás, Bécs, Ausztria, Burgenland, Tirol, ünnepi vacsorák, Vorarlberg, Salzburg, Felső-Ausztria, Karintia, Steiermark, Alsó-Ausztria, karácsonyi menük, kultúra,
Hozzászólások