Oberwarti üzemét bezárja, magyarországi telephelyét eladja a Triumph

2015. March 25. 09:19 |
| Ausztria, Oberwart, üzem, Oberwarti üzem, bezár, Triumph,


Az oberwarti üzem Fotó: orf.at

 

A cég MTI-hez eljuttatott közleménye szerint elsõ lépésként a dunaújvárosi gyár kapacitásának csökkentését tervezik 2015. augusztus végéig, amely 170 fõt érint majd a jelenlegi 412 alkalmazottból. Továbbá a gyártó kapacitásának csökkentése miatt a cég dunaújvárosi gyárának, a Body Fashion Magyarország Kft.-nek eladási lehetõségét is mérlegelik. 

A felsõõri gyár, ahol 210 alkalmazottat foglalkoztatnak, 2015 végén állítja le a termelést és további személyi leépítéseket terveznek a cég bécsújhelyi (Wiener Neustadt) telephelyén is, a cég képviselõi azonban pontos számokat még nem közöltek. 

A gyártó közleménye szerint a döntés többek között a cég beszállítói és gyártó kapacitásának optimalizálását célzó új vállalati stratégia része. Eszerint a vállalat célja, hogy gyártó kapacitásának versenyképességét megõrizze, erre azonban a fontosabb európai piacokon jelenleg tapasztalható ár és költségszint növekedés, és az árfolyam kockázat kiemelten negatív hatással van.

Az ausztriai, németországi és magyarországi helyi forgalmazókkal való közös munkán nem kívánnak változtatni. A cég a következõ napokban az érintett munkavállalók érdekében fokozottabban együttmûködést ígért iparági partnereivel. 

Ausztriában elsõsorban a szintén a cégcsoporthoz tartozó Sloggi márkára és annak fejlesztésére fognak koncentrálni, a márka elõgyártási folyamatai Bécsújhelyen zajlanak továbbra is. 

Hans Niessl burgenlandi tartományfõnök a felsõõri elbocsátások érintetteinek segítésére egy legalább kétszázezer euró értékû munkaerõalap létrehozását jelentette be.  Felsõõr polgármesterének elmondása szerint nem értesítették elõre a tervezett lépésrõl. Úgy fogalmazott: a bezárás komoly munkaerõ.piaci nehézséget jelent majd a városnak, õ maga kiáll az érintett dolgozók védelméért. 
Bécsújhely polgármestere a jövõ hét elején folytat megbeszéléseket az átalakítás idõtervérõl és menetérõl. 

A német cég, a világ egyik legnagyobb fehérnemû gyártója 2010-ben zárta be a stájerországi Hartbergben mûködõ üzemét, ahol 300 dolgozót foglalkoztatott. 2013-ban a burgenlandi Felsõpulyán (Oberpullendorf) és az alsó-ausztriai Aspangban zárt be gyárakat, így szüntetve meg 350 munkahelyet. 

Az 1886-ban Németországban alapított cégnek jelenleg 49 leányvállalata van és 120 országban van jelen. A Triumph International 2013-ban 33 ezer munkavállalóval 1,8 milliárd eurós forgalmat bonyolított. 

A Triumph magyarországi leányvállalata 1989 óta van jelen a hazai piacon, termékeit 24 saját és franchise márkaboltban és több mint 300 viszonteladó partneren keresztül értékesíti. (MTI)

 

Címkék
Ausztriai munka, állás, Ausztria, Oberwart, üzem, Oberwarti üzem, bezár, Triumph,

Hozzászólások