Öntözz a Nappal: dízelszivattyú helyett mobil naperőmű működteti a rendszert Ausztriában

2015. July 3. 14:16 |
|

Ha sikeres lesz a kísérlet, a gazdák bérelhetik a rendszert Fotó: Wien Energie / Astrid Knie
Ha sikeres lesz a kísérlet, a gazdák bérelhetik a rendszert Fotó: Wien Energie / Astrid Knie

 

Új szelek fújnak a guntramsdorfi bio-gazdálkodó, Michael Hütteneder kukoricaföldjén: a Wien Energie kísérleti projektje keretében mobil naperõmûre cserélték az öntözést biztosító dízelszivattyúkat, így zaj és kipufogógáz nélkül nõ a bio-kukorica. Ráadásul a hagyományos öntözõberendezés helyett csepegtetõs öntözéssel juttatják el a növényekhez az éltetõ vizet, amivel a vízfelhasználás is jelentõsen csökken. 

A Wien Energie projektje várhatóan augusztus végéig tart. A kísérlet során time lapse felvételekkel dokumentálják a növények fejlõdését, hogy összevethessék a hagyományos módon termesztett kukorica növekedésével. A vízfelhasználást külön vízórával követik nyomon. A szakértõk arra számítanak, hogy a csepegtetõs öntözés és a napenergia kombinációjával nagyobb terméshozamot érnek el kisebb környezetszennyezéssel és vízigénnyel.  

Amennyiben beválik a módszer, a Wien Energie új szolgáltatással egészíti ki a mezõgazdaságnak szóló kínálatát. Az új rendszer nem igényelne magas befektetési költségeket, mivel a gazdák bérelhetnék a mobil naperõmûveket. 

Ausztria legnagyobb regionális energiaszolgáltatója Bécsben és környékén 4.500 mezõgazdasági üzemet lát el villamos árammal, földgázzal és távhõvel. Célja, hogy 2030-ra 50 százalékra növelje a megújuló energiaforrások arányát.  (COMPRESS) 

 

 

 

Címkék
Ausztriai munka, állás,

Hozzászólások