Menekülthullám: lezárták a Keleti Pályaudvart, az állomás nem indít és nem fogad vonatokat

2015. September 1. 10:22 |
|

Illegális bevándorlók várakoznak Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 1-jén, hogy feljussanak a Németországba induló vonatra. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Illegális bevándorlók várakoznak Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 1-jén, hogy feljussanak a Németországba induló vonatra. MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

A peronok és a pályaudvar elõtti terület tele van migránsokkal - jelentette az MTI tudósítója a helyszínrõl. A rendõrök sorfalat állnak a peronok elõtt, de mind elõttük, mind mögöttük vannak migránsok. 


A rendõrök kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezetõ feljárót. A fõbejáratnál is sorfalat állnak a rendõrök és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatják a pályaudvaron és a pályaudvar elõtt tartózkodó bevándorlókat. A pályaudvar belsõ vágányain négy vonat is áll, azokra nem lehet felszállni.

A migránsok a pályaudvar kiürítése közben demonstrációba kezdtek: jelszavakat skandálva követelik, hogy engedjék õket továbbutazni Németországba. A 7-es és 8-as vágány közötti peronon demonstrálókat a Készenléti Rendõrség próbálja kiterelni a csarnokból. A pályaudvaron tartózkodó többi migránst csoportokban kísérik ki az épület elé.


A rendõrök nem sokkal 10 óra után kiürítették a pályaudvart, mindenkit kitereltek, azok sem utazhattak el, akiknek érvényes menetjegyük volt - jelentette az MTI tudósítója a helyszínrõl. 


A migránsok jelenleg a Baross téren vannak, és demonstrációba kezdtek. Azt kiabálják, "Szíria", valamint "Germany" és "München", vagyis azt követelik, hogy engedjék õket továbbmenni Németországba. Több százan az érvényes, Németországba szóló vonatjegyüket lobogtatják. 

 

A korábban a Keleti Pályaudvarra közlekedõ személyvonatok Kõbánya felsõ, illetve Rákos állomásig mennek, és onnan indulnak - közölte a Mávinform kedden az MTI-vel. A közleményben megerõsítették, hogy 9 órától a Keleti pályaudvar hatósági zárás miatt további intézkedésig nem indít és nem fogad vonatokat. (MTI)

 

Kisbuszba zárt migránsokat találtak a rendõrök Hegyeshalomnál


Hegyeshalom térségében tíz migránst talált a rendõrség hétfõ délután egy az út szélén hagyott sofõr nélküli kisbuszban - tájékoztatta a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-t. Takács József közölte: a német rendszámú kisbusz hátsó és oldalsó ajtaját nyitották ki a rendõrök, miután a raktérbõl segélykiáltásokat hallottak. A raktérbe zsúfolt iraki migránsok egyike sem tudta igazolni jogszerû magyarországi tartózkodását. A jármûvet a rendõrség lefoglalta, a migránsokat elõállították.


A sajtóreferens hozzátette: a tíz iraki migránson kívül további 48 illegális bevándorlót állítottak elõ a megyében az elmúlt 24 órában.



Külügyi államtitkár: Németország a referenciapont



A Magyarországra érkezõ illegális bevándorlók döntõ többsége Németországba utazik tovább, ezért a referenciapont nekünk Németország: ha õk elismerõen nyilatkoznak a munkánkról, az nagyon pozitív jel - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelõs államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli mûsorában.


Az államtitkár azzal kapcsolatban, hogy Laurent Fabius francia külügyminiszter egy interjúban botrányosnak nevezte egyes kelet-európai országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban, és Magyarországot külön bírálta a határzár miatt, elmondta: Magyarország sérelmezi, hogy a francia diplomácia vezetõje szóvá teszi, miért épít Magyarország kerítést, amikor a saját országában egy jóval nagyobb kerítés épül.


Hozzátette: Franciaországba nagyjából 30 ezer menekült érkezett, míg Magyarországra több mint 150 ezer. Ha õk jóval kisebb mértékben kényszerülnek szembenézni ezzel a problémával, akkor az a magyar kormány minimum elvárása, hogy ha bármilyen konstruktív kritikát kívánnak megfogalmazni, azt ne a nyilvánosság elõtt tegyék, azt tegyék meg a diplomácia rendelkezésre álló csatornáin - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy ugyanakkor Magyarország nagyra értékelné, ha egyáltalán nem kapna ilyen kritikákat, hiszen sokkal jobban sújtja a menekültáradat, mint Franciaországot.


Azzal kapcsolatban, hogy Angela Merkel német kancellár hétfõn Berlinben egy sajtótájékoztatón azt mondta, Németország nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket, Magyar Levente jelezte: Magyarország "közel maradéktalanul" képes elvégezni az illegális határátlépõk regisztrációját, 90 százalék felett van a felderítési arány, ezt értékeli nagyra a német kancellár.


Nekünk ebben a kérdésben is Németország kell, hogy a referenciapont legyen, ugyanis a Magyarországra érkezõk döntõ többsége Németországba utazik tovább. Tehát ha a németek azt mondják, Magyarország jó munkát végez, ez nagyon pozitív jel és emellett különösen érthetetlen és barátságtalan, ha a francia kormány, amelyet sokkal kevésbé sújt a krízis, bírálja Magyarországot - fogalmazott az államtitkár. (MTI)

 

 

Címkék
Ausztriai munka, állás,

Hozzászólások