Menekültek a síneken: leállították a Bécs és Budapest között közlekedő vonatokat az osztrákok

2015. August 19. 13:24 |
| Bécs, osztrák, menekültek, közlekedés, síneken, leállított, Budapest, vonatok,

Az ORF beszámolója szerint a csempészek vonatokkal viszik az osztrák határig a menekültek, majd ott leszállítják õket, és a sínek mentén útnak indítják. Általában a kora reggeli járatokat választják - ez történt szerda reggel is. A portál szerint 30-50 fõs csoportot fogtak el Parndorf környékén a rendõrök, majd biztonsági okokból úgy döntöttek, megállítják a vonatokat.

Az ORF arról ír, hogy a Hegyeshalom és Bécs közötti vonalon közlekedõ vonatokat gyakran használják az embercsempészek. A korai járatokon nincsen kalauz, így könnyebb a dolguk, ám gyakran elõfordul, hogy leszálíltják a migránsokat és a sínek mellett (vagy azokon) útnak indítják õket. A Fertõ-tótól észak esõ rész kedvelt csempészútvonal, a helyi rendõrségre már komoly terheket ró a menekültáradat, csak Neudiesl am See (Nezsider) környékén naponta legalább 200 embert fognak el. A Bécsbe vezetõ autópályán sem jobb a helyzet, a csempészek gyakrana  sztrádán teszik ki a külföldieket. 

Az Index így írt:

A Bécsbõl Magyarországra eljutni próbáló utasoktól úgy tudjuk, õket helyben arról tájékoztatták, hogy menekültek ellenõrzése miatt állították le a forgalmat a két ország között. A Bécsbõl 8 óra után indult vonat utasai 11 órakor még Bruck an der Leithánál várták, hogy értük menjen egy autóbusz, ami majd átviszi õket Hegyeshalomra. A forgalom mindkét irányban szünetelt, írta az Index.

A MÁV közleménye az esetrõl:

A Mávinform internetes oldalán olvasható közlemény szerint szerdán a reggeli óráktól fél tizenegyig mindkét irányban szünetelt a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között, ugyanis az ÖBB, az osztrák vasúttársaság a hegyeshalmi határon nem fogadott és nem indított vonatokat.

Fél tizenegytõl megindult a közlekedés a hegyeshalmi határon át. Elõször a 346-os Dacia Euronightot  és a Münchenbe tartó 62-es számú raijetet engedi át az ÖBB. A további személyszállító vonatokat a rendelkezésre álló személyzet függvényében tudják fogadni az osztrák oldalon.

Az Ausztriából érkezõ vonatok 20-120 perces késése délutánra csökkenhet, és késõ délután helyreállhat az eredeti menetrend a Budapest-Gyõr-Hegyeshalom vonalon.

 

Címkék
Ausztriai munka, állás, Bécs, osztrák, menekültek, közlekedés, síneken, leállított, Budapest, vonatok,

Hozzászólások