Légikatasztrófa a francia Alpokban: az egyik pilóta kiment a pilótafülkéből a Germanwings járatán

2015. March 26. 08:23 |
| Alpok, Franciaország, légikatasztrófa, Germanwings, francia,


 

KORÁBBI ÖSSZEFOGLALÓNK A SZERENCSÉTLENSÉGRÕL

 

A nyomozásban részt vevõ katonai illetékes közölte a lappal, hogy a Barcelonából Düsseldorfba tartó járat útjának legelején a pilóták "nagyon udvarias, nagyon fesztelen" beszélgetést folytattak egymással, majd a hangfelvétel arról tanúskodik, hogy egyikük kiment a pilótafülkébõl, és nem tudott visszatérni.

"A férfi kívülrõl picit kopogtat az ajtón, és nincs válasz" - mondta a nyomozó.

"Utána erõsebben kopog az ajtón, és nem érkezik válasz. Egyáltalán nem jön válasz" - közölte a lapot tájékoztató szakértõ, aki szerint a hangfelvételen lehet hallani, amint a pilóta megpróbálja feltörni a pilótafülke ajtaját.

Nem tudni egyelõre, hogy a pilóta miért ment ki a kabinból, "de - folytatta a nyomozó -, ami biztos, az az, hogy az út legvégén a másik pilóta egyedül volt (a pilótafülkében), és nem nyitott ajtót".

A Germanwings keddi, Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedõ Airbus A320-as gépe kedden hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. Közvetlenül a katasztrófa elõtt a gép egyelõre megmagyarázhatatlan okokból hirtelen ereszkedni kezdett, és nem válaszolt az irányítótoronynak, vészjelzést sem küldött.

A gép fedélzetén 150 ember - 144 utas és 6 tagú személyzet - tartózkodott, a szerencsétlenségnek minden jel szerint nincs túlélõje. A gépnek 72 német és 35 spanyol, három amerikai, továbbá két-két ausztráliai, argentínai, iráni és venezuelai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa volt. 

Az Airbus A320-as egyik fekete dobozát, amely a pilótafülkében elhelyezett négy mikrofon által érzékelt hangokat és zajokat tárolja, kedd este találták meg a gép roncsaitól mintegy tíz kilométerre. Azonnal vizsgálni kezdték a felvett hanganyagot, de hivatalos tájékoztatást egyelõre nem adtak róla. A légi baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA) csupán annyit közölt szerdán, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint a gép nem robbant fel a becsapódás elõtt, és a jelek ellentmondanak annak a feltételezésnek is, miszerint kabinnyomás-csökkenés miatt zuhant le.

A másik, a gép repülési adatait rögzítõ fekete doboz külsõ burkolatát megtalálták, de a berendezést még nem. (MTI)

 

Értékelhetõ adatok az elsõ fekete dobozban


 Értékelhetõ adatokat sikerült kinyerni a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA) nyomozóinak a francia Alpokban történt légikatasztrófa helyszínén megtalált elsõ fekete dobozból, de a tragédia okaira egyelõre nem tudnak magyarázattal szolgálni - közölte szerdán Rémy Jouty, a hatóság vezetõje.

"Sikerült kiértékelhetõ adatokat kinyernünk a CVR-bõl (Cockpit Voice Recorder)", amely a pilótafülkében elhangzott hangokat és beszélgetéseket rögzítette - mondta a BEA igazgatója. A nyomozók ugyanakkor egyelõre a legkevesebb magyarázattal sem szolgálhatnak a 150 halálos áldozattal járó baleset okairól - tette hozzá. A hatóság azt is közölte, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint a gép nem robbant fel a becsapódás elõtt, és a jelek ellentmondanak annak a feltételezésnek is, miszerint a repülõgép kabinnyomás-csökkenés miatt zuhant le.

A szakember nem kívánt feltételezésekbe bocsátkozni arról sem, hogy mi okozhatta a repülõgép süllyedését egészen addig, amíg a hegynek csapódott, s annak okaitól sem, hogy miért nem reagált a pilóta a légiirányítók kapcsolatfelvételi kísérleteire. Újságírói kérdésre azt sem kívánta elmondani, hogy a pilóták vagy más emberek hangját lehet hallani a felvételeken. 

"Egyelõre egyetlen feltételezést sem zárunk ki" - hangsúlyozta Jouty. A BEA szerint néhány napon belül tudnak majd beszámolni arról, hogy milyen következtetéseket lehet levonni az adatrögzítõn tárolt kommunikációból.

A repülõgép két adatrögzítõ berendezése közül egyelõre csak azt találták meg, amely a pilótafülkében elhangzott hangokat és beszélgetéseket rögzítette.   Néhány perccel a BEA vezetõjének párizsi sajtótájékoztatója elõtt Francois Hollande francia államfõ a katasztrófa helyszínének közelében - a Seyne-les-Alpes településnél - kialakított mentõközpontban azt mondta, hogy a másik, a gép repülési adatait rögzítõ fekete doboz külsõ burkolatát megtalálták, de magát a berendezést azonban még nem lelték meg.

Az államfõ ezzel a The New York Times amerikai napilap értesülését pontosította. A lap egy név nélküli tisztviselõtõl úgy értesült, hogy a második fekete dobozt is megtalálták, de az súlyosan rongálódott, s az adatrögzítõjébõl kiesett a memóriakártya, amit nem találnak. 

"A második fekete dobozt keresik, a burkát megtalálták, az emberek továbbra is a helyszínen vannak és keresik tovább" - fogalmazott az államfõ. Hollande, aki Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel tett látogatást a helyszínen, megígérte, hogy "a katasztrófa körülményeire fény fognak deríteni".

A sajtótájékoztatón Angela Merkel és Mariano Rajoy megköszönték Franciaországnak a katasztrófát követõen nyújtott segítségét.

"Óriási köszönet, kedves Francois, németek millióinak nevében, akik értékelik az erõfeszítéseket és tudják, hogy mindez a francia-német barátság egyik példája" - fogalmazott a német kancellár, néhány kilométerre a 150 áldozatot követelõ baleset helyszínétõl. A Germanwings lezuhant járatán 72 német utas tartózkodott. 
 
"Jó látni, hogy ilyen nehéz órákban mennyire összetartunk és összeköt minket a barátság" - tette hozzá. Merkel is ígéretet tett arra, hogy fény derül a katasztrófa körülményeire. 

"Szeretnék köszönetet mondani a francia népnek és köztársasági elnöknek" - mondta a spanyol miniszterelnök, aki 51 honfitársát veszítette el a szerencsétlenségben. "Fellépése hibátlan és nagyvonalú volt, egy olyan nagy nemzet elnökéhez méltó, mint amilyen Franciaország" - tette hozzá Hollande felé fordulva. Rajoy elmondta, hogy a három ország együtt dolgozik és vizsgálja a katasztrófa körülményeit.

Hollande és Merkel korábban helikopterrõl megtekintette a baleset helyszínét, majd a három vezetõ hosszan elbeszélgetett a mentõalakulatok tagjaival, végül a helyi iskolánál kialakított kápolnánál és halottasháznál lerótták a kegyeletüket a katasztrófa 150 áldozatának emléke elõtt.    

A kutató egységek vezetõi elmondták, hogy továbbra is több mint hatszáz tûzoltó és csendõr dolgozik a helyszínen. Az 1500 méter magasságban található, 60-70 fokos, meredek szakadékokban pedig már tucatnyi nyomozó kezdte meg a holttestek maradványainak azonosítását. Brice Robin, a nyomozást vezetõ marseille-i ügyész szerint  "napokig, sõt hetekig is eltarthat" az azonosítás. (MTI)


Megérkeztek az állami vezetõk a katasztrófa helyszínére


Francois Hollande francia államfõ Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel megérkezett szerda délután a francia Alpokban elõzõ nap történt légikatasztrófa helyszínének közelében - a Seyne-les-Alpes településnél - kialakított mentõközpontba.

A francia és német vezetõ együtt érkezett helikopteren, a helyszínen csatlakozott hozzájuk a spanyol kormányfõ, aki gépkocsin utazott idáig. Merkel, Hollande és Rajoy hosszan elbeszélgetett a mentõalakulatok tagjaival. Az elõzetesen ismertetett program szerint ezt követõen a helyi iskolánál kialakított kápolnánál és halottasháznál fogják leróni kegyeletüket a katasztrófa 150 áldozata elõtt. A Germanwings legfrissebb adatai szerint többek között 72 német és 35 spanyol, továbbá két-két ausztrál, argentin, iráni, venezuelai és amerikai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa is volt az Airbus 9525-ös járatnak, amely kedden délelõtt Járt szerencsétlenül a francia Alpokban. 

A francia külügyminisztérium szerint 15 nemzet állampolgárai utaztak a repülõgépen. Közben a kazah hatóságok is jelezték, hogy három állampolgáruk a gépen tartózkodott. 

A kedden délután megtalált egyik fekete dobozt vizsgáló nyomozóhatóság délután 4 órára tûzött ki sajtótájékoztatót Párizsban, ugyanekkor fog sajtótájékoztatót tartani a helyszínen a francia elnök. A repülõgép adatait rögzítõ másik fekete dobozt nagy erõkkel keresik a francia hadsereg katonái és alpesi vadászok. 

A baleset oka továbbra is ismeretlen.  Carsten Spohr, a Gemnawings anyavállalatának, a Lufthansának a vezérigazgatója megmagyarázhatatlannak nevezte a balesetet. A pilótafülkében elhangzott beszélgetést és hangokat rögzítõ fekete doboz "nagyon megrongálódott" Brice Robin, a nyomozást vezetõ marseille-i ügyész szerint. A nyomozók azt remélik, hogy a felvételek elemzését követõen magyarázat születhet a katasztrófa okára. "Elõzetes eredményeket remélünk délután, de több napig is eltarthat, amíg minden eredményt megkapunk" - hangsúlyozta az ügyész. 

Manuel Valls francia kormányfõ kedden megerõsítette, hogy továbbra sem zárható ki semmilyen feltételezés, kivéve az, hogy a repülõgép felrobbant. Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint a francia hatóságok elsõdleges feltételezése nem terrortámadás.  A katasztrófa az Alpok több mint 2000 méteres csúcsai között egy 1500 méter magasságban található 60-70 fokú meredek szakadékok között történt. 

A helyszínre, amelyet a csendõrség biztosít, kétszáz nyomozót várnak, közülük tucatnyian már megkezdték a holttestek maradványainak azonosítását. Az ügyész szerint "napokig, sõt hetekig is eltarthat" az áldozatok azonosítása.   

A délután folyamán Seyne-les-Alpes-ba várják az áldozatok hozzátartozóit is, akikkel pszichológusok, ápolók és tolmácsok foglalkoznak majd a helyszínen. A közeli sítelepek valamennyi szállodáját a rendelkezésükre bocsátják, de az alig 1400 lakosú településen, ahol félárbocra eresztették az európai, a francia, a német és spanyol zászlókat, szinte valamennyi lakó jelezte: szívesen vendégül látják házaikban éjszakára a hozzátartozókat. Egyelõre nem lehet tudni, hogy az áldozatok családtagjai közül pontosan hányan utaznak az Alpokba. (MTI)


Háromnapos gyász Németországban


Háromnapos gyászt rendelt el a német belügyminisztérium a franciaországi repülõgép-szerencsétlenség német áldozatainak emlékére: szerdától péntekig a szövetségi kormány valamennyi intézményénél félárbocra eresztik a zászlókat.

A törvényhozás alsóháza, a Bundestag szerdai ülésén is megemlékeznek az áldozatokról. A Bundestag tagjait "mélyen megrázta" a Germanwings légitársaság barcelonai-düsseldorfi járatának katasztrófája, amely "a német repülés történetének egyik legnagyobb szerencsétlensége" - közölte Norbert Lammert, a Bundestag elnöke. A parlamenti képviselõk "együtt gyászolnak az áldozatok hozzátartozóival és barátaival" - tette hozzá.

A Germanwings-járat fedélzetén 150 ember - köztük 67 német állampolgár - tartózkodott, amikor a repülõ kedd délelõtt lezuhant Franciaország déli részén az Alpok felett.

A gépen volt az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Haltern gimnáziumának 16 tanulója és két tanár is, akik egy iskolai csereprogramról indultak haza. Szerdán a gimnáziumban elmaradnak az órák, a diákoknak és tanároknak pszichológusok, lelki gondozók próbálnak segíteni a katasztrófa feldolgozásában. Helyszíni beszámolók szerint az épület bejáratánál rengeteg virágot, mécsest és üzeneteket, feliratokat helyeztek el. "Tegnap még sokan voltunk. Ma egyedül vagyunk" - áll az egyik transzparensen. (MTI)

 

 

 

Címkék
Ausztriai munka, állás, Alpok, Franciaország, légikatasztrófa, Germanwings, francia,

Hozzászólások