Hófúvásra és erős szélre figyelmeztet a Magyar Közút Dunántúlon

2015. January 25. 08:52 |
| időjárás, hófúvás, Dunántúl,

A Dunántúlon szombat kora reggel óta gyakorlatilag folyamatosan, változó intenzitással havazik. A legtöbb hó Gyõr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyében hullott, írja a Magyar Közút legfrissebb közleményében. Több száz munkagépünk, folyamatos rotációban teljesít szolgálatot az utakon. Ami nehezíti munkavégzésünket, az az, hogy az ország dunántúli területein több ponton is, fõleg Gyõr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében kisebb-nagyobb hóátfúvásos szakaszok alakultak ki a nagy mennyiségû friss hó és a viharos erejû széllökések nyomán, így vasárnap hajnalban le kellett zárnunk a Bakonygyepes és Noszlop közötti négyszámjegyû mellékutat, de elzárt település szerencsére nincs sem a megyében, sem az országban. 

Fontos kiemelni, hogy a hótorlaszok megszüntetése rendkívül idõ- és energiaigényes feladat, mivel munkagépeink hiába takarítják le a havat a burkolatról, az erõs szél szinte azonnal visszahordja azt az úttestre. Ezért a hófúvásokkal érintett területeken élõket arra kérjük, hogy alaposan fontolják meg, útnak indulnak-e és csak halaszthatatlan ügy esetén vállalkozzanak utazásra. A www.utinform.hu weboldalunkon minden nap 5.30. 7.30, 9.30, 12.30, 15.30, 17.30 és 21.30 óra körül teszünk közzé országos összesítést az aktuális út- és látási viszonyokkal kapcsolatosan, emellett az aktuális forgalomkorlátozásokról szintén itt tájékozódhatnak. Megyei és országos diszpécsereink személyre szabott információkat adnak telefonon, elérhetõségünket megtalálhatják a már említett oldalon. Az autósokat arra kérjük, hogy ha a kapott információk alapján mégis az utazás mellett döntenek csak a téli útviszonyokra megfelelõen felkészített gépjármûvekkel közlekedjenek.

Útinform szolgálatunk vasárnap reggeli összesítése szerint egyébként a Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében esik vagy szállingózik a hó, keleten esik vagy szemerkél az esõ. A Dunántúlon mindenhol fagypont alatti a hõmérséklet, keleten enyhe az idõ. A Bakonyban -3 °C-ot mértek. A friss hóréteg Ajka környékén már 10 centiméter. Az autópályák burkolata mindenhol vizes, sónedves, az M1-es komáromi és lébényi szakasza egyelõre latyakos. A fõutak burkolata országszerte vizes, sónedves. Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyében az intenzív havazás és a hófúvások nyomán még téliesebbek az útviszonyok. Igaz ez a Veszprém megyei, valamint a Csorna, Tatabánya, Kápolnásnyék, Sárvár és Kaposvár környéki mellékutakra is. Keleten viszont mindenhol vizes, sónedves a burkolat. A Dunántúlon intenzív a légmozgás. Erõs széllökéseket mértek Veszprém megyében, valamint Vasvár, Tamási, Marcali és Szántód környékén. Viharos szél fúj Fertõszentmiklós, Sárvár, Ajka és Keszthely környezetében, illetve az M1-es autópálya komáromi szakaszán.

A Veszprém megyei és Pápa környéki helyzetrõl a legfrissebb információk itt érhetõek el.

Gyõr-Sopon megyei (M1-es autópálya, fõutak) aktuális hírei lezárásokkal.

 

 

Címkék
Ausztriai munka, állás, időjárás, hófúvás, Dunántúl,

Hozzászólások