Euróvíziós Dalfesztivál 2015: kész a bécsi színpadterv, első elődöntő A Dal című show-ban

2015. January 24. 16:13 |
| Bécs, 2015, kultúra, Euróvíziós Dalfesztivál,

A színpadkép látványterve Fotó: ORF / Florian Wieder
A színpadkép látványterve Fotó: ORF / Florian Wieder

Csaknem 1.300 cölöpbõl épül majd fel a Wiener Stadthalle színpadát körülölelõ gigantikus szem, amely megalkotóik szerint arra utal, hogy a legkülönbözõbb országokból származó, a legkülönbözõbb kulturális gyökerekkel rendelkezõ emberek szeme elõtt egy közös vízió elevenedik meg. Ráadásul a portálként funkcionáló szem hidat képez a kontinens legtávolabbi pontjairól érkezõ elõadók és a nézõk között – így kapcsolódva a 60. Eurovíziós Dalfesztivál mottójához, a „Building Bridges”-hez.

A színpadtervet megálmodó Florian Wieder, Al Gurdon és Kurt Pongratz azt is elmondták, hogy a  cölöpök a különbözõ nemzeteket szimbolizálják, és mindegyiket LED-ekkel lehet kivilágítani. Így segítségükkel a legváltozatosabb hangulatot lehet majd a színpadra varázsolni. A 44 méter széles szem belsejében a fellépõknek 14,2 méter széles hely áll majd a rendelkezésükre. A színpadtechnika része még egy 11 méter átmérõjû LED-padló és egy 26 x 8,5 méteres, középen szétnyitható LED-fal is.  

A 60. Eurovíziós Dalfesztivál nemzetközi elõdöntõit és döntõjét 2015. május 19-23. között rendezik meg az osztrák fõvárosban. (Compress)

Eurovíziós Dalfesztivál : A Dal elsõ elõdöntõje szombaton

Szombaton rendezik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének elsõ elõdöntõjét: az M1 és a Duna World csatornán élõben látható A Dal címû show-ból hatan jutnak be a február 14-i és 21-i középdöntõbe. A február 28-i döntõben derül ki, melyik dal és elõadó képviseli Magyarországot a májusi bécsi nemzetközi megmérettetésen.

A 60. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végsõ szakaszába jutott harminc dal elõadói közül az elsõ elõdöntõben tíz lesz látható-hallható, hat jut tovább a középdöntõbe.

A szombat esti mûsorban Farkas-Jenser Balázs - Liar (szerzõ: Péter Bence, Kozma Kata, Farkas-Jenser Balázs), Dallos Bogi - World of Violence (Tóth G. Zoltán, Halász Péter), Magyar Bori - Lead Me to Heaven (Váradi Tamás, Ferencz Attila), Szûcs Gabi - Úgysem felejtesz el (Gátos Iván, Szûcs Gabi, Hegyi György), Szakács Gergõ - Õsz utca (Csöndör László Diaz, Szakács Gergõ, Karácson Tamás), a Karmapolis - The Time Is Now (Kenyeres András, Szipszer Szabolcs, Lipi Gábor), az MDC - Maniac (Fehér Attila, Lapis Botond László, Kasai Jnoffin), a Passed - Mesmerize (Nisalowski Dorottya, Nisalowski Fanni, Godzsák Dávid, Szabó Levente), Antal Timi - Woke Up This Way (Malek Miklós, Dimitri Ehrlich) és Tóth Vera - Gyémánt (Hrutka Róbert) címû dala hangzik el.

Az idei dalválasztó mûsorsorozat zsûrijében Rúzsa Magdi énekesnõ, Csiszár Jenõ, az MTVA program-fõtanácsadója, valamint Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese mellett Pierrot EMeRTon-díjas zeneszerzõ, elõadó, dalszövegíró, producer szerepel. Az ötödik zsûritag idén a közönség, a nézõk egy új mobilalkalmazás segítségével pontozhatnak a produkciókra.

Az ingyenesen letölthetõ applikációval a felhasználók a friss hírek mellett nemcsak az élõ adást követhetik nyomon, hanem valós idõben szavazhatnak kedvenceikre 1-tõl 10 pontig. Ezeket összesítik, átlagolják és hozzáadják a négy zsûritag pontjaihoz. E alapján öt dal és elõadó kerül a középdöntõbe, emellett a közönség további egy számot továbbjuttathat a kedvenc produkció kódjának beküldésével.

A Dal 2015 mûsorvezetõje Tatár Csilla, õt Harsányi Levente segíti, aki a fellépõkkel beszélget a backstage-ben és õ vezeti A Dal élõ kísérõmûsorát, a Dal+-t is, amely közvetlenül az elõdöntõk, középdöntõk és a döntõ után lesz látható az M2 csatornán. A Dal+-ból a nézõk kulisszatitkokat tudhatnak meg a fellépõkrõl és Harsányi Levente a dalválasztó show alatt érkezõ nézõi üzenetekre, kérdésekre is válaszol. A betelefonálók nyerhetnek is.

A Dal második elõdöntõjét január 31-jén, a harmadikat február 7-én szombaton rendezik. A három elõdöntõbõl hat-hat dal, összesen 18 kerül a középdöntõkbe; újdonság, hogy idén a középdöntõkbe jutott indulóknak lehetõségük van az elõdöntõben már hallott dalt újrahangszerelni. A február 28-i döntõbe nyolc (a két középdöntõbõl négy-négy) dal jut. A fináléban elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsûri a végsõ fázisba, közülük ismét a nézõk döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között az osztrák fõvárosban, Bécsben.

A nézõk a Facebookon külön, a mûsortól függetlenül is szavazhatnak a dalokhoz a Petõfi Rádióban készült akusztikus verziókra. A felvételeket feltöltik a YouTube-ra, a gyõztes díja idén is egy akusztikus koncert a Petõfi Rádió sorozatában, illetve szereplés A Dal 2015 döntõjének megnyitóján. Az elõdöntõk dalainak akusztikus változataira a következõ péntek 24 óráig lehet voksolni, a három elõdöntõbõl hat-hat-hat akusztikus dal jut tovább az online szavazatok alapján. Ezt követõen már 18 dalra lehet folyamatosan az utolsó középdöntõ (február 21., szombat) elõtti pénteken 24 óráig szavazni. 

Az Eurovíziós Dalfesztivál idei magyar válogatójába 351 dalt neveztek, a mezõnyt az elõzsûri szûkítette le 30-asra.

Az Eurovíziós Dalfesztiválnak évrõl évre százmilliós nézettsége van. Az idei, sorrendben 60. versenyt májusban azért rendezheti Ausztria, mert tavaly a koppenhágai versenyen Conchita Wurst osztrák énekes gyõzött Rise Like a Phoenix címû dalával. Magyarország képviseletében Kállay-Saunders András, A Dal 2014 gyõztese az elõkelõ 5. helyen végzett Running címû dalával. A fesztivált az Európai Mûsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.

Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

A mûsorról minden információt megtalálnak a mediaklikk.hu/dal oldalon.

Címkék
Ausztriai munka, állás, Bécs, 2015, kultúra, Euróvíziós Dalfesztivál,

Hozzászólások