Eurovíziós Dalfesztivál 2015, Bécs: Boggie a huszonkettedik helyen lép fel a döntőben

2015. May 23. 13:44 |
|

Csemer Boglárka, Boggie huszonkettedik versenyzõként lép fel a gálán Fotó: Andreas Putting
Csemer Boglárka, Boggie huszonkettedik versenyzõként lép fel a gálán Fotó: Andreas Putting

 

A fináléba jutott országok színpadra lépési sorrendjét péntekre virradóra jelentették be a verseny szervezõi. A döntést a házigazda osztrák közszolgálati televízió (ORF) producerei hozták meg, a sorrendet a dalfesztivált irányító Európai Mûsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) vezetõi, Jan Ola Sand igazgató, illetve Frank-Dieter Freiling, az úgynevezett referenciacsoport elnöke hagyta jóvá.

A szombati döntõt Szlovénia versenyzõje, Maraaya kezdi, utána a kiemelt Franciaország (Lisa Angell), majd Izrael (Nadav Guedj) következik. A dalfesztivál esélyesei közül a svéd Mans Zelmerlöw tizedikként, az ausztrál Guy Sebastian a 12. helyen, a belga Loic Nottet 13. helyen adja elõ produkcióját, Boggie a spanyol Edurne után huszonkettedikként énekel, az orosz Polina Gagarina huszonötödikként lép színpadra, a sort az olasz operapop trió, az Il Volo zárja.

Boggie és a Wars For Nothing (szerzõk: az elõadó, Sebestyén Áron és Bori Sára Heléne) a keddi elsõ elõdöntõbõl jutott a döntõbe. Háborúellenes dalának elõadását a színpadon négy vokalista, Sapszon Orsolya, Szeder-Szabó Krisztina, Dely Domonkos és Szakonyi Milán kíséri. A produkció koreográfusa Tihanyi Ákos, a látványért felelõs kreatív munkatárs Pócsik Henrietta. A szombati döntõben Pejtsik Péter személyében magyar hangszerelõje és karmestere van a megnyitó ceremóniának. A Wiener Stadthalléban a showmûsorban fellép a verseny tavalyi nyertese, Conchita Wurst is. Tavaly Kállay-Saunders András huszonegyedikként énekelt a koppenhágai döntõben, és így végzett az elõkelõ 5. helyen.

A Duna Televízió szombaton 21 órától élõben közvetíti a finálét.


Pejtsik Péter: a fesztivál hidat képez a zenei stílusok között is


Az Eurovíziós Dalfesztivál hidat képez a zenei stílusok között is - emelte ki Pejtsik Péter, a rendezvény magyar hangszerelõje és karmestere az MTI-nek pénteken. Mint mondta, nagy örömmel tölti el, hogy a fesztivál mottóját, vagyis Hidakat építünk (Building Bridges) a zenei stílusok közötti kapcsolatra is értelmezhették, vagyis ötvözték a klasszikus zenei elemeket a kortárs stílusokkal.

A zeneszerzõ hangsúlyozta: ez a komplex zenei elv mindig is fontos volt számára, saját zenekarával, az After Cryinggal is erre törekedett. Hozzátette: örömmel tapasztalja, hogy amirõl korábban azt gondolta, csupán a szûkebb közönségnek szól, az most hatalmas publikum elõtt is bizonyítja létjogosultságát. 

Pejtsik Péter az Eurovíziós Dalfesztivál zenei arculatának kialakításában vett részt, dolgozott a fesztivál saját "himnusza", a döntõ megnyitóján hallható Building Bridges címû dal, a népszerûsítõ reklámok, a versenyzõket bemutató filmek, vagyis az úgynevezett "képeslapok" zenéinek munkálataiban is. A magyar muzsikus a szombati döntõ nyitó ceremóniáján is közremûködik karmesterként. 

A kreatív stábnak angol, osztrák, svájci és amerikai résztevõi is vannak - mondta a zeneszerzõ-hangszerelõ és kiemelte: a közös munkában a nemzetközi csapat arra törekszik, hogy a kultúrák egymással való közös játékát segítse elõ és ne saját szempontjait részesítse elõnyben.

A zeneszerzõ tapasztalatai szerint az elsõ próbákhoz képest a koncepción még szükséges néhány finomhangolást elvégezni, hiszen olyan hatalmas a produkció, annyi a résztvevõ és olyan komoly technikai háttér szerepel az elõadásokban, hogy ezek csupán az élõ próbákon tudnak véglegessé válni. 

Pejtsik Péter hangszerelõként és karmesterként mûködött közre az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi gyõztese, Conchita Wurst most megjelent elsõ stúdióalbumán is. Vasárnap a bécsi Opera (Staatsoper) színpadán az osztrák énekes a Wiener Philharmoniker kamaraegyüttesével, a Philharmonics-szal adta elõ tavalyi gyõztes dalát, a Rise Like A Phoenixet. A rendhagyó, akusztikus változat hangszerelését ugyancsak a magyar zenész készítette. Pejtsik Péter elmondta: megtisztelõnek érzi, hogy a világ egyik legjobb zenekarának tagjaival dolgozhatott és külön öröm számára, hogy munkájáról elismerõ szavakat kapott a muzsikusoktól és a szervezõktõl egyaránt.

 

 

Címkék
Ausztriai munka, állás,

Hozzászólások