Botrány a schwechati repülőtéren: a személyzeti bejáratokon keresztül vitték fel a repülőgépekre a menekülteket

2015. May 27. 09:55 |
|

 

A lap értesülése szerint a biztonságiak személyenként hétezer és kilencezer euró (nagyjából 2,2 és 2,8 millió forint) közötti összegért engedték át az illegális bevándorlókat az ellenõrzésen. A repülõjegyet barátok és ismerõsök nevére vették meg, és az utazás napján is õk jelentkeztek be az utasfelvételen. Azonban a biztonsági ellenõrzõ rendszeren átjutva, a repülõtér várójában az illegális bevándorlóknak adták át a jegyeiket, akik így az Egyesült Államokba és Nagy-Britanniába tartó járatokra jutottak fel. 


A módszer a következõ volt: menekültek európai országokon keresztül jutottak el Schwechatra. Ott a biztonsági cég alkalmazottja személyzeti és beszállítói bejáratokon át bevitte õket a repültõr területére - az eddigi adatok szerint az alkamazottaknak több belépõkártyájuk is volt. Közben a csapathoz tartozó személy becsekkolt a jeggyel és egy wécében hagyta, az ellenõrzést megkerülõ menekült itt felvette, majd a biztonsági cég alkalamottja felkísérte a gépre. A migránsokat - írja a lap - egyébként ellenõrizték, hogy nincs-e náluk fegyver vagy robbanóanyag. A Kurier szerint legalább tizenegy ilyen eset történt, túlnyomórészt Sri Lanka-iak voltak. 


A G4S biztonsági cég az osztrák légitársaság (AUA) megbízásából végzett utasellenõrzést. A biztonsági cég kedden kiadott közleménye szerint az érintett munkatársaktól azonnali hatállyal megváltak, és az eset felderítésében együttmûködtek a rendõrséggel. A korneuburgi ügyészség három hónapja nyomoz az ügyben. 


Ausztriában három évvel ezelõtt volt már hasonló botrány: 2012-ben Szaddam Husszein, megbuktatott iraki elnök unokaöccse bejelentkezett a traiskircheni menekülttáborba és politikai menedékjogot kért. A településre vonaton, Ausztriába repülõn érkezett Törökországon keresztül, ahol hamis papírokkal tették fel egy gépre.


A repülõtér szóvivõje Peter Kleeman elmondta: a repülésbiztonsági szabályokat nem sértettek meg és leszögezte, hogy az érintett dolgozók nem tartoztak a bécsi repülõtér biztonsági személyzetéhez. Az érintett légtársaságok közül az Ausrian Airlines (AUA) belsõ vizsgálatot rendelt el.


A nyomozók és a repülõtéren szolgálatot ellátó rendõrség szerint az Egyesült Államok bécsi nagykövetsége és az amerikai belbiztonsági minisztérium fokozottan érdeklõdött a történtek és vizsgálat eredményei iránt. A rendõrség hangsúlyozta: amennyiben elõfordulhat, hogy illegálisan ilyen könnyen fel lehet jutni a gép fedélzetére, akkor fennáll a kockázata, hogy ugyanez terroristáknak is sikerül.  A hat gyanúsítottból ketten elõzetes letartóztatásban vannak, négyen szabad lábon védekezhetnek. (MTI, kurier.at)

 

Címkék
Ausztriai munka, állás,

Hozzászólások