Ausztriai vihar: tetőket szakított le, fákat döntött ki a szél, egy ember meghalt az orkánban

2015. March 31. 18:09 |
| Ausztria, ausztriai időjárás, időjárás, viharos szél, vihar,

Lohnsburg: a tûzoltók állítják kerekeire az erõs szélben felborult pótkocsit Fotó: Önkéntes Tûzoltóság Lohnsburg
Lohnsburg: a tûzoltók állítják kerekeire az erõs szélben felborult pótkocsit Fotó: Önkéntes Tûzoltóság Lohnsburg

Ausztriában  délelõtt a nyugati tartományokat érte el elõször a vihar, elsõként Tirolból és Vorarlbergbõl, majd Salzburg, Felsõ- és Alsó-Ausztria tartományokból érkeztek a jelentések a károkról. Az esti összefoglaló szerint az Alpoktól északra 25 ezer háztartásban nem volt áram (fák dõltek a vezetekékre, vagy a vihar tépte a kábeleket), több helyen akadozott a közúti és vasúti közlekedés. Több teherautót felborított az erõs szél, fatrözsek zuhantak jármûvekere. A vonattal utazók Németország irányában, illetve a nyugati régiókban számíthatnak késésre, illetve nem közlekedõ járatokra.

A vihar délután három óra körül érte el Bécset, az osztrák fõvárosban is feltámadt a szél. A tûzoltókat az említett tartományokban rengeteg helyre riasztották, tetõk rongálódtak meg, fákat csavart ki az orkán.

Sajnos, halálos áldozata is volt a 90-100 kilométeres sebességgel tomboló szélnek, Mauthausenben (Felsõ-Ausztriában) egy 63 éves nyugdíjas megpróbálta a terasz viharban meglazult tetejét egy létrán állva rögzíteni, azonban a kövezetre zuhant és olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítás után elhunyt. 
 

Megérkezett Németországba a Niklas orkán


Óránkénti 160 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel megérkezett kedden Németországba a Niklas orkán, a vihar az ország számos térségében közlekedési fennakadásokat okozott. Az orkánnak délutánig  három halálos áldozata volt.

Az ország keleti részén fekvõ Szász-Anhalt tartományban meghalt egy férfi, mert rádõlt egy betonfal, amely az erõs széltõl megrongálódott. Pfalz-ban egy kidõlõ fa miatt két munkás veszítette az életét. 

A Niklas viharciklon kedd délelõtt érte el az orkán erõsséget. Az Északi-tenger felõl érkezett, a Baltikum felé tartó front az ország teljes területén átvonul. A Német Idõjárástani Intézet (DWD) az ország nagyjából kétharmadára a második legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki.

A ciklon nagy mennyiségû csapadékot hozott magával, sok helyütt esõvel, jégesõvel érkezett, Berlinben hó is esett. Az utóbbi évek egyik legnagyobb vihara több tartományban közlekedési fennakadásokat okozott. A legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában leállították a vasúti közlekedést, a pályaudvarokon több ezren vesztegelnek. 

Bajorországban a távolsági járatokon szünetel a közlekedés a vihar okozta károk miatt. A tartomány fõvárosában, Münchenben pedig kiürítették a fõpályaudvart, mert az épület tetõszerkezetébõl a szél miatt kimozdultak és lezuhantak üvegbõl készült elemek.

Országszerte számos épület tetejébõl tépett ki darabokat a szél, és több autót megrongáltak az orkán által leszaggatott faágak és födémdarabok. Berlinben az egykori keletnémet állambiztonsági szolgálat, a Stasi áldozatainak emlékhelyéül szolgáló épület tetõszerkezetébõl is leszakadt egy elem, az intézményt ezért be kellett zárni. Személyi sérülés nem történt.

A DWD elõrejelzése szerint az alacsonyan fekvõ régiókban óránkénti 120 kilométeres sebességû szél lehet, az Alpokban pedig akár 160 kilométeres sebességet meghaladó széllökések is. Az ország legmagasabb pontjára, az Alpokban lévõ Zugspitzére 164 kilométeres sebességgel érkezett meg Niklas.

 



 

Címkék
Ausztriai munka, állás, Ausztria, ausztriai időjárás, időjárás, viharos szél, vihar,

Hozzászólások