Ausztriai időjárás: húsz fok feletti hőmérséklet januárban, melegebb volt a tél az átlagosnál

2015. March 1. 18:03 |
| ausztriai időjárás, január, időjárás,

 

Az intézet 248 éve regisztrálja az évszak adatait, az idei téli szezon a nyolcadik legmelegebb volt a sorban. A szokatlanul enyhe telet fõleg a sík vidékeken tapasztalták, a hegyek között jellemzõen a megszokott hõmérsékletet és csapadékmennyiséget mérték.

A legmelegebbet, 21,7 Celsius fokot az intézet január 10-én Grazban és a karintiai Obervellachban regisztrálta. A leghidegebb a 3437 méter magasan fekvõ tiroli Brunnenkogelen volt, ahol mínusz 25,7 fokot észleltek december 29-én. A lakott településen mért legalacsonyabb hõmérséklet, mínusz 21,4 fok a 1100 méterrel a tengerszint felett fekvõ tiroli Tannheimben fordult elõ. 

Az éves átlaghoz képest Ausztria-szerte 10 százalékkal kevesebb csapadék hullott. Felsõ- és Alsó-Ausztriába, valamint az ország délkeleti felébe 15 és 55 százalékkal kevesebb csapadék jutott mint az átlag, azonban Vorarlberg egyes részein és Burgenland déli felén 15 és 60 százalékkal több volt a csapadék a megszokottnál. 

A meteorológiai intézet közlése szerint Bécsben 48, Innsbruckban 24 százalékkal kevesebb volt a havas napok száma. A fõvárosban 17, a tiroli tartományi székhelyen 38 napon esett a hó. Bregenzben viszont 47 napon esett, így az átlaghoz képest 42 százalékkal több volt a havas napok száma.

Országszerte decemberben és januárban a mért adatok csaknem 2,5 fokkal haladták meg az átlaghõmérsékletet, februárban 0,1 fokos volt eltérés. A meteorológiai tél szombaton ért véget, a csillagászati tél március huszadikáig tart majd.

Címkék
Ausztriai munka, állás, ausztriai időjárás, január, időjárás,

Hozzászólások