Ausztria: állatkínzás az átforrósodott kocsiban hagyni a kutyát, komoly büntetés jár érte

2015. July 2. 17:15 |
|

 

A kurier.at írása szerint a tûzõ napon kocsiban hagyott négylábú kedvencek hamar életveszélybe kerülnek, ráadásul a tulajdonos akarva-akaratlanul állatkínzást követ el, a büntetés felsõ határa 7500 euró. Tavaly egy bécsi nõnek 3300 eurót kellett fizetnie, amiért 30 fokos hõségben az autóba zárta kutyáját, az ablak pedig csak résnyire volt nyitva. Amikor a rendõrök megérkeztek, az állat már eszméletlenül feküdt az elsõ ülésen. a bécsi állatvédelmi ombusdman, Eva Persy szerint tavaly csaknem 20 esetben indult eljárás hasonló esetek miatt.

A szakértõ szerint a kutyák nehezen viselik a hõséget, egy egészséges ebnek már 40 fok körül komoly problémái lehetnek, az idõs, fiatal vagy beteg állatok  pedig jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Egy német tanulmány szerint napos idõben, 24 fokos külsõ hõmérsékletnél 10 perc alatt 31, félóra alatt 40, egy óra múlva pedig 50 fok lesz az autóban - ugyanezek ezek az értékek 34 fokos hõségben 40-50-60 fok, vagyis a zárt térben a percek alatt a veszélyes értékre melegedhet a levegõ. A néhány centire leengedett ablak semmit sem segít a dolgon. 

A hõgutát kapott kutyák lélegzése gyors, ám gyenge, nyelvük sötétpiros, tekintetük üveges, egyensúlyi zavarokkal küzdenek. A legfontosabb teendõ, hogy az ilyen állatot azonnal árnyékba vigyük, és vizet adjunk neki, valamint egy nedves törülközõ igyekezzünk lehûteni. A közvetlen zuhany tilos és veszélyes, az eb kerüljön minél elõbb állatorvoshoz, áll a kurier.at cikkében.

 

 

Címkék
Ausztriai munka, állás,

Hozzászólások