300 rendőr az utakon: fokozott ellenőrzés várható az utakon Burgenlandban a hétvégén

2015. May 22. 15:53 |
|

 

Pünkösdkor csaknem háromszáz rendõr ellenõrzi majd az úton lévõket - közölte Franz Füzi, a tartományi rendõrség illetékese. A fokozott jelenléttel a gyorshajtókat, az ittas és a drogot fogyasztó vezetõket igyekeznek majd kiszûrni és ellenõrzik továbbá azt is, hogy vezetés közben telefonálnak-e a volán mögött ülõk vagy be vannak-e csatolva a gépkocsi utasai. A rendõrség munkatársai külön figyelik majd motorosok által kedvelt közutakat is (ilyen például a Kõszegi-hegység osztrák felén vezetõ útszakasz). 

Az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) felmérése szerint a motorosok húszszor jobban ki vannak téve halálos kimenetelû balesetnek, mint az autóval utazók. Ezért a közlekedési klub arra figyelmezteti a közlekedõket, hogy a sebességhatárokat betartva, mindig körültekintõen és józan belátással haladjanak. 

Elég ha valakinek 0,5 ezrelékes a véralkoholszintje, máris kétszer olyan balesetveszélyes kormánykerék mögé ülnie, mintha teljesen józanul vezetne - mondta a VCÖ szakértõje, és hozzátette: ha valaki a füléhez veszi a mobiltelefont, akkor olyan rossz lesz a reakciója, mintha 0,8 ezrelékes véralkoholszintje lenne. 

A VCÖ adatai szerint az elmúlt öt évben a pünkösdi idõszakban 78-an sérültek meg közúti baleseteken Burgenlandban, 2856-an pedig egész Ausztriában. Pünkösdkor öt év alatt összesen 36 ember vesztette életétét az osztrák utakon. Tavaly az ünnepkor pedig 651-en sérültek meg és tizenegyen haltak meg az utakon Ausztriában. (MTI)


 

Címkék
Ausztriai munka, állás,

Hozzászólások